Minilån

Låna pengar snabbt och enkelt

JÄMFÖR LÅN SNABBT
MINILÅN.SE

Vanliga ord inom ekonomi

Vanliga ord när man vill låna pengar

Vad är pengar
Pengar är ett kontantmedel som man använder för att betala direkt som kontanter.

Vad är en check
Det är som en blankett som man skriver in summan som man ska betala och sitt namn. Pengar från en check dras därefter från det bankkonto som man har.

Hur fungerar betalkort
Ett betalkort är direktkopplat till ett bankkonto där pengarna dras när man köper någonting, eller så tar man bara ut pengar i en bankomat.

Löneinkomst
Är de pengar som man tjänar från sitt arbete och kallas oftast bara för lön.

Bruttoinkomst
Är de pengar som man får innan man har betalat skatt och arbetsgivaravgifter.

Vad är skatt
Skatten bestäms på grund utav situationen i sin hemkommun. Den normala skatten ligger på 33% men om man tjänar mer än 330000/år så får man betala 55% skatt.

Vad är ränta
Ränta är den avgift som man betalar när man vill låna pengar. Avgiften, räntan beror en mängd olika faktorer exempelvis landet och världens ekonomi. En bank har olika ränta på grund utav att de konkurrerar om kunder. Rörlig och fast ränta är olika sätt att betala ränta på. Den rörliga räntan förändras med landets ekonomi men en fast ränta är en ränta som man låser sig vid. Man kan välja mellan hur många år eller månader man vill låsa sig vid. På den tiden kan man inte låsa upp sig.

Vad är fickpengar
Fickpengar är de pengar som man får över när man har betalat alla sina utgifter. Föräldrar ger barn fickpengar för att barnet ska veta hur det är att ha en ekonomi, och att de ska lära sig att ta eget ansvar.